Rezanje Secenje AB Ploče

Beton je izdržljiv i široko primenljiv materijal koji se koristi u građevinskim projektima svih veličina. Od temelja i prilaza do trotoara i dvorišta, beton čini okosnicu svakog okruženja. Međutim, postoje situacije kada je potrebno izvršiti sečenje betona kako bi se modifikovala ili popravila postojeća struktura.


Šta su armirano betonske (AB) ploče


AB ploče, poznate i kao armirano betonske ploče, obično se koriste u složenim projektima koji zahtevaju ispunjenost teških uslova kao što su industrijski podovi, skladišta i parkinzi. AB ploče se sastoje od mešavine cementa, peska, agregata i armaturnih šipki, što rezultira robusnom strukturom. Postavljanje armirano betonskih ploča u procesu izvođenja građevinskih radova zahteva pažljivo planiranje i precizno izvođenje, ali nije redak slučaj da se u određenom trenutku, javi potreba za njihovim sečenjem kako bi se održao njihov strukturalni integritet.


Po čemu su karakteristične AB ploce


Armirano betonske ploče su specifične zbog svoje čvrstine i visoke nosivosti jer kombinacija betona i armature stvara ploču sposobnu da izdrži velika opterećenja, što je čini idealnom za strukture kao što su podovi, mostovi i parkinzi. Ove betonske ploče efikasno raspoređuju opterećenje, minimizirajući progib i osiguravajući integritet konstrukcije. Upravo iz tog razloga, one su dugotrajne i izdržljive, te u kombinaciji sa armaturom mogu da izdrže i složene vremenske uslove a istovremeno su fleksibilne po pitanju dizajna, veličine i oblika.


Zašto je i kada potrebno


Rezanje Sečenje AB ploča postaje neophodno u različitim okolnostima kao što su potreba za modifikovanjem, popravkom ili poboljšanjem postojećih struktura.


-    Rekonstrukcija ili modifikacija objekta: Na primer, kada se javi potreba za proširenjem zgrade ili poslovnog prostora, ili izmene rasporeda kada je već završen građevinski deo, sečenje AB ploča omogućava postavljanje nove infrastrukture, kao što su komunalni vodovi, vodovodni ili električni vodovi. Sečenje omogućava pristup osnovnom prostoru i obezbeđuje besprekornu integraciju novih elemenata sa postojećom strukturom.
-    Popravka i održavanje: Sa druge strane, sečenje AB ploča je često neophodno kada je, nakon dugotrajnog korišćenja, potrebno izvršiti popravku i održavanje. Naime, tokom vremena, AB ploče mogu da pretrpe pukotine, lomljenje ili druge oblike oštećenja usled teške upotrebe, ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja ili faktora okoline. Sečenje oštećenih delova omogućava njihovo uklanjanje i zamenu svežim betonom, vraćajući sjaj i produžavajući vek trajanja ploče i čitavog objekta.
-    Bušenje otvora u betonu: Pored toga, u određenim situacijama, sečenje betona je neophodno kako bi se napravio otvor u pločama sa ciljem obezbeđenja pristupa oblastima ispod same ploče. Na primer, kada se postavljaju liftovi, sečenje preciznih otvora u betonskoj ploči omogućava lak pristup bez ugrožavanja stabilnosti konstrukcije.
-    Rušenje i uklanjanje: U slučajevima kada je potrebno srušiti čitavu konstrukciju ili deo zgrade, sečenje ovih ploča omogućava kontrolisano uklanjanje betona. Ovo je uobičajeno tokom projekata renoviranja ili prilikom prenamjene postojećih struktura.
-    Priprema površine: Sečenjem armirano betonskih ploča vrši se priprema za rad na betonskim površinama. Na primer, prilikom postavljanja podnih obloga, kao što su pločice ili tepih, možda će biti potrebno iseći ploču da bi se obezbedila glatka i ravna površina. Slično tome, kada se prave dilatacione linije u velikim betonskim pločama, sečenje je neophodno da bi se kontrolisalo pucanje i omogućilo kretanje usled temperaturnih promena.


Koje se tehnike koriste za sečenje AB ploča?


Sečenje armirano betonskih ploča zahteva primenu specijalizovanih alata koji su kreirani tako da se nose sa samim karakteristikama betona. Za sečenje ovih ploča, najčešće se primenjuju mašine koje poseduju dijamantske oštrice. Dijamantske oštrice su najbolji izbor za sečenje betona zbog njihove izuzetne tvrdoće i otpornosti na toplotu. Mogu se pričvrstiti na različite alate kao što su kružne testere, ugaone brusilice ili testere za beton, omogućavajući precizno i efikasno dijamatnsko sečenje betona. Tokom sečenja, diskovi se blade vodom tako da prašina ne postoji. Na taj način se istovremeno eliminiše nastanak prašine, ali i produžava životni vek sečiva. Voda kojom se blade oštrice se usisavaju usisivačima velike usisne snage, a mašine koje se koriste u radu su Hilti, Weka, Dr Schulz, Tyrolit, Golz.


Sečenje armirano betonskih ploča zahteva kombinaciju veštine i tehnike kako bi se obezbedili tačni i kontrolisani rezultati. Pre bilo kakvog sečenja, potrebno je izvršiti precizne oznake na površini betona pomoću linija krede ili specijalizovanih alata za obeležavanje. Merenja se proverava više puta kako bi se obezbedila maksimalna preciznost u radu.


Sečenje arminrano betonskih ploča po najpovoljnijim cenama


Iako neki zadaci sečenja betona mogu biti pogodni za „uradi sam“ entuzijaste, složene projekte ili one koji uključuju sečenje betona velikih razmera najbolje je prepustiti profesionalcima. Iskusni izvođači poseduju stručnost, alate i bezbednosne protokole neophodne za efikasno i bezbedno obavljanje posla.


Posebno je važno da rezanju betona i sečenju ovih ploča treba pristupiti sa oprezom i da takve zahteve treba da prepustite profesionalcima jer nepravilne tehnike sečenja ili nedostatak stručnosti mogu ugroziti strukturni integritet ploče i potencijalno dovesti do opasnosti po bezbednost. Kompanija PR Mega Plam iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i garantuje najpovoljnije cene sečenja betona, rezanja ploča od armiranog betona, bušenja i sečenja otvora u betonu za različite namene.

 

 

Pozovite