Secenje Otvora u Armirano Betonskom Platnu

 

Sečenje rezanje otvora u armirano betonskom platnu


Sečenje Otvora u Armirano Betonskom Platnu - Armirano betonsko platno predstavlja vrstu zidne konstrukcije koja kombinuje čvrstoću betona sa ojačanjem žičane mreže. Ova inovativna metoda uključuje ugradnju dva sloja žičane mreže unutar betonske konstrukcije kako bi se poboljšao njen strukturalni integritet i izdržljivost.


Kakva je struktura?


Prilikom izgradnje zidova od armirano betonskog platna, započinje se postavka prvog sloja čelične mreže, armature, a oplata se zatim puni pažljivo izmešanom betonskom mešavinom, koja obuhvata žičanu mrežu, formirajući prvi sloj zida. Kada se prvi sloj stegne do odgovarajuće čvrstoće, drugi sloj žičane mreže se postavlja na vrh tako očvrslog betona. Ovaj dodatni sloj ojačanja obezbeđuje dodatnu snagu i stabilnost zida. Oplata se zatim puni drugim slojem betona, pokrivajući drugi sloj žičane mreže. Ovaj proces osigurava da se žičana mreža nalazi između dva sloja betona, stvarajući snažnu kompozitnu strukturu.


Zašto su važni zidovi?


Zidovi od armiranog betonskog platna imaju višestruki značaj i primenu. Dvostruka armatura i ojačanja dodatno doprinosi čvrstoći betona, smanjujući rizik od pukotina i oštećenja konstrukcije. Žičana mreža deluje kao ojačanje koje pomaže u ravnomernoj raspodeli opterećenja, povećavajući sposobnost zida da izdrži spoljne sile i stres. Pored toga, zidovi od armiranog betonskog platna imaju odlične karakteristike otpornosti na vatru. Kombinacija betona i žičane mreže pomaže u usporavanju širenja vatre, pružajući viši nivo sigurnosti u poređenju sa tradicionalnim zidovima napravljenim isključivo od betona ili drugih materijala.


Zbog ovih prednosti, armirano betonsko platno postaje predmet primene u različitim građevinskim projektima. Najčešće se koristi za izgradnju potpornih zidova ali i u nekim privremenim konstrukcijama. Svestranost i čvrstoća ovih zidova čini ih pogodnim za stambene i komercijalne projekte.


Kada je potrebno secenje i pravljenje?


Sečenje betonskog zida izgrađenog od armiranog betonskog platna može biti potrebno iz različitih razloga. Neki od najčešćih razloga jesu:


-    Otvori za vrata i prozore: Tokom izgradnje ili renoviranja stambenih ili poslovnih objekata, često je potrebno napraviti otvore u zidovima od armiranog betonskog platna kako bi se omogućila postavka vrata ili prozora.
-    Modifikacija ili proširenje prostora: Kada je, prilikom renoviranja ili rekonstrukcije objekta, potrebno izmeniti postojeći raspored, sečenje zidova i pravljenje otvora na zidovima od  armirano betonskog platna može pomoći u stvaranju novih prostorija, pregrada ili strukturalnih promena. Ovo može biti neophodno za rekonfiguraciju unutrašnjih prostora ili prilagođavanje dodatnih funkcija.
-    Konstruktivne popravke: U nekim slučajevima sečenje betona može biti potrebno da bi se ojačala ili popravila konstrukcija armirano betonskog platna. Na primer, sečenjem otvora se mogu napraviti pristupi pomoću kojih će se lakše izvršiti ojačanje armature ili uklanjanje oštećenih delova armature radi njihove zamene i dodatnog ojačanja.


Čvrstina


Sečenje otvora u armirano betonskom platnu zahteva pažljivo planiranje, precizno izvođenje i, naravno, upotrebu odgovarajućih alata. Armirano betonsko platno, koje se sastoji od betona i slojeva žičane mreže, karakteristično je po svojoj snazi i izdržljivosti, što ga čini izazovnim materijalom za sečenje. Iako je čvrstina armirano betonskog platna posebno poželjna za primenu u različitim namenama kao što su zidovi, ploče i strukturni elementi gde su izdržljivost i nosivost kritični, posebna pažnja se poklanja modifikaciji takvih zidova i njegovih izmena. Zato je važno da se pre početka procesa sečenja armirano betonskog platna adekvatno procene mogućnosti i zahtevi za sečenje, odnosno pravljenje otvora. U obzir se moraju uzeti veličina, oblik i lokacija otvora. Nakon toga, pristupa se označavanju područja na kome će biti primenjeno sečenje gde se u obzir uzimaju svi specifični zahtevi (uglovi, krivine, spojevi).


Prilikom sečenja armirano betonskog platna, prisustvo dvostrukog ojačanja uz pomoć armaturne žičane mreže zahteva specijalizovane alate i tehnike. Otuda, mašine koje poseduju dijamantske oštrice ili bušilice sa specijalizovanim krunama se koriste za sečenje čvrstog betona. Treba imati u vidu da tvrdoća ovog materijala i prisustvo žičane mreže mogu učiniti proces rezanja izazovnijim i dugotrajnijim u poređenju sa sečenjem standardnog betona. Od ključne je važnosti odabrati odgovarajući metod rezanja i alate dizajnirane za armirani beton kako bi se osigurali precizni rezovi koji će doprineti formiranju otvora u betonu a da se pri tom ne ugrozi stabilnost okolnog zida i čitavog objekta.


Dijamantsko sečenje betona


Za sečenje betona i pravljenje otvora u armirano betonskom platnu, dominantno je korišćenje nekoliko tipova mašina koje poseduju dijamantske oštrice, a koje su namenjene za specifično, dijamantsko sečenje betona. U zavisnosti od veličine otvora, lokacije i debljine samog betona, moguće je napraviti razliku i koristiti:


-    Dijamantska testera za beton: Dijamantska testera za beton, poznata i kao dijamantska testera za sečenje ili rezač betona, je mašina opremljena oštricom sa dijamantskim vrhom posebno dizajniranom za sečenje betona i armiranog betona. Omogućava posebno kontrolisano i precizno sečenje.


-    Dijamantska zidna testera: Dijamantska zidna testera je specijalizovana mašina koja se koristi za sečenje otvora na vertikalnim površinama, kao što su betonski zidovi ili armirano betonsko platno.


U procesu odabira alata za sečenje otvora u armiranom betonu i arminarno betonskom platnu, u obzir se moraju uzeti debljina zida, način sečenja, dostupnost lokacije i kompleksnost otovra. Zbog toga, naš tim profesionalnih stručnjaka će, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, izabrati adekvatan način sečenja koji će odgovarati specifičnim zahtevima Vašeg projekta.

 

 

Pozovite